Google Arama Motoru

26 Ağustos 2010 Perşembe

GÖZ PROTEZİ

Doğuştan gelen bir özür veya sonradan meydana gelen kazalarda gözün işlevsiz hale gelmesi ve kaybı sonucunda yapılan görmeye yardımcı olmaksızın sadece estetik olması amacıyla yapılan protezlerdir.
1) Konjenıtal Defekt : Vücutta doğuştan ortaya çıkan anormal ve eksik oluşumlardır.


2) Kazanılmış Defekt : Sonradan meydana gelen madde kayıplarıdır.


Göz içine konan bilye çeşitli malzemelerden üretilebilir. Bu malzemeler arasında akrilik, silikon ve poröz maddeler (hidroksiapetit, poroz polietilen) yer alır.
Hafif olduğu ve içine damar ve doku gelişimi mümkün olduğu için poröz malzemeler günümüzde en çok tercih edilen malzemelerdir. Hafif olmaları yıllar içinde yanağa doğru çökmeyi önler. İçlerine damar ve doku yürümesine izin vermeleri ise, daha iyi bir protez hareketi sağlar.
Göz protezleri kimi durumlarda da göz alınmadan uygulanır. Normalden küçük olan (fitizik) gözlerde, protez kişinin kendi gözünün üstüne yerleştirilebilir. Bu uygulama yapıldığında, kullanılan göz protezine skleral kabuk adı verilir.


Çocuklarda göz yokluğunda, protez kullanımı özellikle önemlidir. Çünkü protez takılmazsa yüz kemikleri, göz olmayan tarafta küçük kalır. Çocuklarda göz protezi her yıl büyütülür.









BİREYSEL GÖZ PROTEZİNİN DİĞER GÖZ PROTEZLERİNE GÖRE AVANTAJLARI
Hazır olarak piyasaya sürülen göz protezlerine göre dijital görüntüleme yöntemi kullanıldığı için sağlam gözünün gerek büyüklüğü gerek ise göz rengi birebir olarak göz protezine aktarılır ve böylelikle daha doğal, daha simetrik ve daha estetik bir göz protezi hazırlanır. Ayrıca göz kapağı kaslarının çökmesine engel olur.


Hazır göz protezi, bireysel olarak hazırlanmadığı için simetrik göze göre renk ve büyüklük bakımından belirgin farklılık gösterir.
Sağdaki resimde bireysel göz protezinin göz yuvasındaki görüntüsü bulunmaktadır.




Göz Protezlerinin Doğurabileceği Problemler
  1. Gözde kaşıntı ve sümüksü kıvamda salgı
  2. Göz kapaklarında şekil bozuklukları
Protezi taşıyan yatağın yanağa doğru kayması


Protez kullanımında dikkat edilmesi gerekenler


  1. Gece uyurken protez çıkarılmamalıdır, Bu sayede protezin yerleştiği yatak daralmaz ve ayrıca daha az göz akıntısı olur.
  2. Sabahları kirpik dipleri bebe şampuanı ile köpürterek yıkanmalı, bol ılık suyla durulanmalıdır
  3. Protez göz üstüne gün içinde bol bol (örneğin günde 5 kez) suni gözyaşı damlatılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder